A kerttervezés lény(eg)e Mai Magyar Kert Koncepció (MMKK)® Mit Tervezünk Környezettudatos tervezés CGI – cégeknek  


   

A tervezés szent dolog. És főleg bizalmas. És szép. És nehéz. És főleg az eleje. Nem húzgálunk mindenféle vonalakat csakúgy a papírosra keresztbe – kasba. A harmonikus kert tervezéséhez az embereknek először meg kell egymás felé nyílniuk. Sokszor egymást először látó, tapasztaló embereknek. Megrendelő és tervező. Nem egyszerű. És mégis aki kertet akar, el kell tudni mondania, szavakba öntenie vágyait. Amint persze egy ilyen fontos szót kimondunk bensőséges elképzeléseinkről máris sután hangzónak érezzük, ezért aztán sokszor inkább ki sem mondjuk (főleg egy idegennek). A kert azonban a léleknek szól. Annak legalább kvázi ismerete nélkül csak formákat lövöldözünk ki, találomra. A mi kertjeink annak szólnak, aki benne „lakik” majd.

Úgy hogy mi készen állunk arra, hogy „kertre fordítsuk” az Ön által kimondottat és megértsük a kimondhatatlant. Ehhez sokat kérdezünk. Ez persze bizalmat feltételez. Amit kérdezünk azt tőlünk is meg lehet kérdezni. Ez így jó. Kialakul egy közös, még lelki kép. A nehezén túl vagyunk. Már bizalom is van. A többi gyerekjáték.
Szemügyre vesszük a tájat és szűkebb környezetet. Kinézünk a ház ablakaiból , a telek különböző sarkaiból szemlélődünk, méricskélünk. Úgy lesz harmonikus kertünk, ha illeszkedik a fent és a lent, a kint és a bent.

A beszélgetésekből és környezet tanulmányozásából alakul, formálódik a Kert FILOZÓFIÁJA.
A KONCEPCIÓ a Kertfilozófia TÉRSZERVEZÉSRE, ÉPÍTMÉNYEKRE, NÖVÉNY és ÉPÍTŐANYAG használatra való bontása. A kialakuló tereknek funkciójuk, de emellett hangulatuk és lelki töltésük is van. A fő kerti „szobákat” leíró „eposzi jelzőkkel” látjuk el: pl.:Árnyas borozó vagy Naplementés mélázós sarok. A Koncepció terv számunkra a legfontosabb, legnagyobb súlyú dokumentáció. Itt eldől , hogy jól értettük e egymást.

Anyagok, növények terén mi:

Szeretjük a természetes hangulatot: kő, fa, kavics, és szeretjük ezeket modernekkel is kombinálni (fém, üveg, beton).
Szeretjük, ha haszontalan anyagok, tárgyak Újra Hasznosakká lesznek kertjeinkben képzeletünk által (régi talpfák, ipari amfórák, kőitató vájúk, bontott burkolatok, építkezési maradékok).
Szeretjük a vizet, bármilyen formában.
Szeretjük a természeti környezetünkben élő, honos növényeket nem kihagyni, belőlük komponálni a tömeget és a vázat.
Szeretjük, ha olyan kertet alkotunk, ahová szeretetre méltó kis „ökokapcsok”, pillangók, rovarok, bogárkák és madarak is szívesen költöznek.
Szeretjük, ha sikerül a kertbe valami pont Önnek szóló dolgot kitalálni.
Szeretjük, ha minden térnek, tárgynak , építménynek, anyagnak és növénynek OKA és értelme van pont ott lennie , ahová terveztük.
Legjobban azt szeretjük, ha érzi, velünk együtt látja a koncepcióban azt a kertet, amire Ön is gondolt!

Ezután már a mérnöki rész következik: végső szerkesztések, méretezések, számítások stb.

A tervdokumentáció maga a Koncepciótervből, a Kertészeti Rendezési Tervből, Kitűzési és Kiültetési Tervlapokból valamint a Műszaki Leírásból tevődhetnek össze. Őket kiséri az anyagkiírás.

Nos kész a kerttervünk! Reméljük nagyon „olyan” lett! Jöhet a megvalósítás!